Skip to main content
Icon for Headache

Главоболие

Почти всеки е изпитвал главоболие в живота си. Около 90% от хората съобщават, че са имали главоболие в определен период от живота си, а 50% от тях – поне веднъж през последната година.

Главоболието не само е болезнено, но е и третата причина в световен мащаб за изгубени години в резултат на инвалидност или заболяване. Въпреки това главоболието не се възприема като сериозно състояние, тъй като не е животозастрашаващо заболяване.

Липсата на обществена информираност може да доведе до страх у пациентите да потърсят лекарска помощ, дори и в случаите на често повтарящи се главоболия. Независимо от страха от болка, има тенденция за подценяване на сериозността на главоболието. Това схващане може да представлява реална опасност за страдащия – както психическа, така и физическа. Освен че причиняват физически страдания, повтарящите се главоболия могат да бъдат травмиращи и да засегнат значително както социалния, така и професионалния живот на пациента. Поради повтарящата се болка за пациентите става все по-трудно и по-трудно да се съобразяват с външни и обществени изисквания, което обикновено не би било проблем. Това води до допълнителен стрес за страдащите и намалява още повече качеството им на живот.

Най-честите видове първични главоболия са тензионното главоболие и мигрената, по-рядко срещано е клъстерното главоболие.

Icon for Tension-type headache

Какво представлява тензионното главоболие?

Тензионното главоболие е най-често срещаното главоболие и обикновено продължава не повече от няколко часа. Появява се епизодично, често по-малко от 15 дни на месец.

Тази болка обикновено се описва като напрежение, стягане тип „каска“, като обръч около главата, в някои случаи се разпространява към или от шията. Болката може да бъде едностранна, но по-често засяга и двете страни на главата.

Причините за тензионно главоболие могат да бъдат стрес, нередовен режим на хранене, проблеми със съня, шум, консумация на алкохол, менструация или мускулно-скелетно напрежение във врата. Жените са по-предразположени или е по-вероятно да изпитват тензионно главоболие от мъжете.

За хронично тензионно главоболие се говори, когато се появява повече от 15 дни в месеца – натрупване, което може да наложи ограничения в различни аспекти на живота.

Какво представлява мигрената?

Мигрената също е много често срещана –1 от 7 възрастни в света страдат от нея. При жените вероятността да страдат от мигрена е три пъти по-голяма. Тази разлика се определя от хормоналните промени. Мигрената често започва в пубертета, но е най-разпространена сред хората на възраст между 35 и 45 години. Момчетата са засегнати по-рядко от момичетата, като тези различия вероятно отново се дължат на женския хормонален цикъл. Мигрената може да се появи и при по-малки деца, както и при възрастни хора.

Научете повече за мигрената

Какво представлява синусовото главоболие?

При синусовото главоболие човек може да усеща болка в областта на челото, придружена от напрежение около очите, чувство на тежест в областта на синусите и запушен нос.

За съжаление, мигрената и синусовото главоболие е лесно да се объркат, защото признаците и симптомите на двата вида главоболие може да се припокриват. При мигрената също може да има хрема, но секретът е бистър. В допълнение и синусовото, и мигренозното главоболие често се влошават след внезапно движение на главата.

Всъщност „истинското“ синусово главоболие е рядко и се развива едновременно с началото на остър риносинуит (възпаление на носните лигавица) или е свързано с хроничен риносинуит. Синусовото главоболие трябва да отшуми в рамките на седем дни след отшумяване на вирусната инфекция или след успешно лечение с антибиотици, ако е налице бактериална инфекция на синусите. Ако болката продължава, тогава диагнозата трябва да бъде преразгледана, за да се назначи правилното лечение.

Icon for Cluster headache

Какво представлява клъстерното главоболие?

Друг вид главоболие е клъстерното главоболие. При него се появява внезапна болка в областта на окото или слепоочието от едната страна на лицето. Страдащите описват кратка, но много силна пареща или режеща болка. В тази страна на лицето, която е засегната от болката, може да се появи оток и зачервяване на конюнктивата на окото, сълзене, изпотяване на челото и запушен или течащ нос.

Клъстерното главоболие засяга по-малко от 1 на 1000 възрастни, като повечето страдащи са на 20 и повече години. Мъжете страдат по-често от жените (съотношение 6:1). Този вид главоболие обикновено не продължава повече от три часа, но пристъпите могат да се появяват всеки ден, седмично или месечно. При някои хора пристъпите настъпват веднъж годишно или веднъж на няколко години.

Причините за клъстерното главоболие все още не са добре изяснени. Пристъпите обикновено настъпват по едно и също време на деня и вероятно са свързани с дневния и нощния ритъм. Причините може да са свързани с генетични фактори и да са наследствено обусловени. Клъстерното главоболие засяга по-често пушачите от непушачите.

Менструални болки

Много жени страдат от менструални болки. Болезнената менструация, наричана още дисменорея, се причинява от маточни спазми.

Научете повече

Мускулни и ставни болки

Разтежения, навяхвания и фрактури могат да причинят болки в мускулите и ставите. Хроничната болка в ставите може да възникне в резултат на възпаление.

Научете повече

Зъбобол

Зъбоболът в резултат на стоматологично заболяване е една от най-непоносимите болки и се отразява много негативно на нашата работоспособност.

Научете повече

МИГ-400®

Бързина и мощ при главоболие!

  • Бързо начало на действие – ефективни нива в кръвта в рамките на 10 минути
  • Продължителен обезболяващ ефект – до 5 часа
  • Много добър профил на поносимост
Научете повече

МИГ-400®

Бързина и мощ при главоболие!

  • Бързо начало на действие – ефективни нива в кръвта в рамките на 10 минути
  • Продължителен обезболяващ ефект – до 5 часа
  • Много добър профил на поносимост
Научете повече

Често задавани въпроси

Най-често задаваните въпроси за употребата на МИГ-400® и ибупрофен

Прочетете повече

Бързодействаща форма

Специфичната галенична форма на МИГ-400® позволява действието на ибупрофен да започне бързо.

Прочетете повече