Skip to main content
Icon_for_Cold_and_Fever

Настинка и висока температура

През зимата и пролетта много хора страдат от симптоми като хрема, запушен нос, болки в гърлото, кашлица, отпадналост, болки в мускулите и ставите. Тези симптоми могат да попречат на ежедневните дейности. А дали се дължат на обикновена настинка или на грип? Въпреки че настинката и грипът имат сходни симптоми, по отношение на тежестта те се различават.

Каква е разликата между настинка и грип?

И при двете състояния могат да се появят следните симптоми:

 • Кашлица
 • Възпалено гърло
 • Хрема или запушен нос
 • Болки в мускулите или ставите
 • Главоболие
 • Висока температура

Но за разлика от обикновената настинка, симптомите на грип се появяват много внезапно. Освен това човек с грип се чувства изтощен и по-често има висока температура, втрисане, болки в мускулите и ставите, главоболие и суха кашлица. Хората с настинка по-често имат хрема и запушен нос.

Развитието на грипа може да е много по-сериозно. Когато става въпрос за много висока температура, може да се стигне до животозастрашаващо състояние при деца и възрастни хора!

Не си поставяйте сами диагноза. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.

Какво представлява високата температура?

През деня нормалната температура на човешкото тяло може да варира между 35,5 °C и 37,4 °C. Когато в организма навлезнат микроорганизми, имунната система произвежда вещества за борба с тях, което предизвиква повишаване на телесната температура. В резултат на повишената температура човек се чувства слаб, студено му е и получава втрисане. Високата температура може да бъде придружена и от болки в мускулите и ставите. Температурата над 38 °C се нарича треска. Тя е естествена защитна реакция на организма за борба с вируси, бактерии и други микроорганизми.

Как да намалим високата температура?

Препоръчват се охлаждащи компреси на челото и прием на много течности. Може да е необходимо лечение с температуропонижаващи лекарства, за да се избегне възможен вреден ефект от високата температура. Много високата температура може да навреди на организма като доведе до припадъци и дехидратация. В някои случаи при хора със слаба имунна система, високата температура може да бъде животозастрашаваща и да причини дори кома и мозъчно увреждане.

Има много лекарства с различни активни вещества за лечение на висока температура. Специалният състав на таблетката МИГ-400® осигурява бързо начало на действие, като достига ефективни нива в кръвта в рамките на 10 минути. Ибупрофен като цяло се понася добре и бързо намалява съпътстващите мускулни и ставни болки.

Главо­болие

Главоболието е най-често изпитваната болка. Тензионното главоболие и мигрената са най-често срещаните видове главоболие.

Научете повече

Мускулни и ставни болки

Разтежения, навяхвания и фрактури могат да причинят болки в мускулите и ставите. Хроничната болка в ставите може да възникне в резултат на възпаление.

Научете повече

Менструални болки

Много жени страдат от менструални болки. Болезнената менструация, наричана още дисменорея, се причинява от маточни спазми.

Научете повече

МИГ-400®

Бързина и мощ при главоболие!

 • Бързо начало на действие – ефективни нива в кръвта в рамките на 10 минути
 • Продължителен обезболяващ ефект – до 5 часа
 • Много добър профил на поносимост
Научете повече

МИГ-400®

Бързина и мощ при главоболие!

 • Бързо начало на действие – ефективни нива в кръвта в рамките на 10 минути
 • Продължителен обезболяващ ефект – до 5 часа
 • Много добър профил на поносимост
Научете повече

Често задавани въпроси

Най-често задаваните въпроси за употребата на МИГ-400® и ибупрофен

Прочетете повече

Бързодействаща форма

Специфичната галенична форма на МИГ-400® позволява действието на ибупрофен да започне бързо.

Прочетете повече