www.mig.bg.strato70.intermundia.de
> Начало > Чести причини за висока температура и болка
 

Най-честите причини за висока температура и болка

С треска/висока температура и болка се свързват няколко здравословни проблема при децата. Те включват сезонни инфекции, като настинки и грипоподобни симптоми, възпаление на гърлото или на средното ухо и инфекциозни болести, като скарлатина, морбили или заушка. Никненето на зъби и ваксинациите също могат да предизвикат висока температура или болка.

.

 
 

Възпалено ухо (среден отит)

Болка в ухото

Кърмачетата и децата често страдат от възпаление на средното ухо (среден отит). Обикновено възниква внезапно във връзка с инфекции в областта на носа и гърлото. Болестотворните организми (бактерии, вируси), отговорни за инфекцията, могат да достигнат до средното ухо чрез Евстахиевата тръба, която свързва ухото с гърлото. При децата Евстахиевата тръба е по-къса, по-тясна и по-хоризонтално разположена в сравнение с тази на възрастните. При възпаление Евстахиевата тръба се стеснява и запушва, което води до натрупване на секрет или гной в средното ухо.

Признаци

Най-честият симптом на инфекция на средното ухо е интензивна пулсираща болка, която често кара детето да се буди. Кърмачетата изразяват болката си като стават неспокойни и пият по-малко течности. Те могат да имат диария и висока температура. Ако не се лекува, инфекцията на средното ухо може да се разпространи към вътрешното ухо и менингите (обвивката на мозъка).

Възможни мерки

Ако децата имат тези симптоми, задължително трябва да се прегледат от лекар, а подлежащата инфекция трябва да бъде лекувана.

За да се намалят симптомите на честа интензивна болка и придружаващата висока температура, лекарят може да препоръча сироп за висока температура и болка.

Ибупрофен помага да се намали болката, има противовъзпалително действие и понижава високата температура.

Като родител, Вие можете да подпомогнете лечението на детето си с помощта на лампа за нагревки или топъл компрес – топлината облекчава болката. Капки за нос с отпушващо действие могат да помогнат да се отпуши Евстахиевата тръба, като позволи на секретите да преминат от средното ухо към гърлото.

 
 

Ваксинации

Защита срещу заболяване

Съществуват ваксини срещу много детски инфекции и заболявания. При някои ваксини малък брой вируси с отслабено действие се инжектират в организма на Вашето дете. Като цяло те не му вредят. Но, имунната система започва да се бори срещу чуждите микроорганизми или образува антитела и така наречените клетки на имунната памет. Сега вече организмът е подготвен - ако „реален“ болестостворен причинител навлезе в организма, имунната система го разпознава и започва да се бори. Това също така означава, че телесната температура на Вашето дете може да се повиши след ваксинация.

 

 
 
 
 

Лекарствени продукти без рецепта, съдържащи ибупрофен. МИГ® за деца от 5 килограма (6 месеца) до 29 килограма (9 години) и МИГ® джуниър над 10 килограма (1 година), юноши и възрастни. Преди употреба прочетете листовката. За пълна информация, моля, обърнете се към Берлин-Хеми/А. Менарини България ЕООД, бул Цариградско шосе 90, София 1784. e-mail: bcsofia@berlin-chemie.com Безплатна линия за съобщаване на нежелани лекарствени реакции: 0800 80 828 A0052/14.02.2019 BG_MFC-06/2018_08