www.mig.bg.strato70.intermundia.de
> Начало > Болка
 

Видимите признаци на възпалението са подуване, зачервяване и затопляне на мястото на възпаление, както и болка или нарушена функция.

Как се поражда болката?

Много детски заболявания са придружени не само с температура, но и с болка. Чести причинители на болка при децата са възпалението на средното ухо (среден отит) или на сливиците. Други по-редки причини са главоболие/мигрена или наранявания и разтежения.

Болката е предупредителен сигнал за тялото, за да бъде защитена засегнатата област. Без значение дали болката е в главата, гърба или се дължи на нараняване, тя се отключва от преносители на информация (медиатори), които се освобождават в по-големи количества след засягане на наранения или болен участък на тялото. Медиаторите активират нервни клетки, които предават сигнали за болка към мозъка.

Какво е възпалението?

Възпалението е защитна реакция на организма срещу вредни влияния. Те могат да бъдат наранявания, болестотворни организми (като бактерии, вируси или гъбички), чужди тела, химически агенти, топлина и студ, както и слънчево изгаряне.

При възпаление медиаторите се освобождават в засегнатия участък от тялото и засилват кръвообръщението. Това ускорява достъпа на имунни клетки до засегнатата област и подпомага защитната реакция.

 

 

Прочетете повече за най-честите детски заболявания, които протичат с висока температура и болка...

Научете повече ...

 
  
 

Разпознаване на болката

Болката често се подценява при малки деца, които според възрастта, обикновено я описват неточно. Особено трудно е тя да бъде разпозната при новородени, тъй като езикът на тялото им е единственият индикатор. Признаци за болка могат да бъдат промяната на изражението, защитното поведение при докосване, пищенето и плачът.

Как и от каква възраст децата започват да изпитват болка?

Болката ни съпътства през целия живот. Болката при децата често е причинена от наранявания, главоболие, оплаквания свързани с растежа и корема. Но децата започват да изпитват болка доста по-рано – още в утробата на майката.

Вече е добре установено от учените и специалистите по неврология, че още преди раждането нервната система е достатъчно развита, за да предава сигнали за болка. Невронните структури, необходими за възприемане на болката, са развити от 30-тата седмица на бременността.

При малките деца често болката се усеща в корема, затова дете с възпаление на гърлото може да се оплаче от коремна болка. В училищна възраст възприемането на болката при децата е подобно на това при възрастните.

Обикновено с времето родителите се научават да интерпретират правилно сигналите за болка на своите деца и да забелязват бързо дали детето им е добре или се бори с болезнена инфекция например. В трудни случаи опростените валидирани вербални и/или зрителни скали за оценка на болката могат да помогнат на детето да опише вида и интензивността на болката.

Изразяване на болката при деца

Как кърмачетата и децата изразяват или описват интензитета на болката според тяхната възраст.

6-18 месеца:

Кърмачетата и децата започват да се страхуват от болката, например болка от иглата при имунизация. Това поведение също така показва развитие на болкова памет. В тази възраст кърмачетата и децата започват да локализират болката. Децата започват да използват думата „боли“ или други подобни думички като „ох“ и т.н. В тази възраст децата могат да бъдат вербално агресивни, да плачат непрестанно и да предпазват нараненото място.

До 6 години:

Децата вече започват да описват болката. Тъй като когнитивното и емоционално развитие на децата може да варира значително, професионалисти и родители трябва да се научат да разчитат как детето изразява болката, какво е неговото поведение и да слушат внимателно как детето описва болката.

Деца на 3-годишна възраст могат да определят болката с помощта на валидирани вербални и/или визуални скали и стандартизирани въпросници за болка. Но преди използването на тези въпросници е важно да се уверите, че особено децата между 3 и 6 години могат да предоставят информация за локализация, вид и сила на болката.

7-10 години:

Децата в училищна възраст могат подробно да опишат болката, която изпитват. Те често избягват да движат болезнените области и имат мускулна ригидност, като стискат юмруци, зъби или сбръчкават чело. Като стават по-логични и разумни в мисленето си, децата започват да различават нивата на болката. Тъй като децата от тази възраст са по-склонни да спазват правила, те често реагират добре на подходи за справяне с болезнени моменти.

>11 години:

Юношите са способни на абстрактно мислене и разбират причинно-следствените връзки. При болезнени ситуации младежите могат да реагират на болка подобно на възрастните, но понякога те могат да покажат и незряло поведение.

Как се установява интензитетът на болката при деца?

Разработени са няколко скали за оценка на болката чрез изражението на лицето, предназначени за деца, които нямат вербалните умения да обяснят как техните симптоми ги карат да се чувстват. Те се използват от педиатрите.

Една от тях е скалата за оценка на болката чрез изражението на лицето на Уонг-Бейкър, предназначена за деца на и над 4 години. Децата избират картинка на лице, което отговаря на тяхното усещане за болка. Всяко лице е свързано с определено място в скалата, започвайки с усмивка за “много щастлив(а)/няма болка” до плачещо лице за “възможно най-силната болка, която можете да си представите”.

Дадена е примерна скала за болката, използвана от лекарите при деца на възраст над 4 години:

0 много щастлив(а)/няма болка;
1 боли малко;
2 боли малко повече;
3 боли още повече;
4 боли много повече;
5 боли, колкото можете да си представите (не е необходимо детето да плаче, за да изпитва това ниво на болка).

  
 

Облекчаване на болката

Ибупрофен, активното вещество в МИГ® за деца, предотвратява освобождаването на преносители на информация за болката, като по този начин усещането за болка се намалява или изобщо не достига до мозъка. По този начин МИГ® за деца действа на различни видове болка.

Кога да се консултирате незабавно с лекар:

Ако Вашето дете е под 6 месеца, посещението при лекар е абсолютно задължително. Независимо от възрастта на Вашето дете, трябва да го заведете на преглед:

 • ако внезапно се появят конвулсии (гърчове);
 • ако Вашето дете ясно реагира на болка при докосване;
 • ако има тежка загуба на течности поради потене, повръщане или диария – особено при много малки деца.

Знаете ли, че …?

Децата обикновено задават много въпроси, защото са любопитни. Тук ще Ви улесним с описание на медицински инструменти, използвани от лекарите по време на преглед.

Научете повече ...

 
  
 

Главоболие при деца

До 12-годишна възраст почти всяко дете е страдало от главоболие поне веднъж. Главоболието се дели на два вида:

Първичното главоболие се счита за отделно заболяване, а не за симптом, съпътстващ друго заболяване. То включва мигрена и тензионно главоболие (причинено от мускулно напрежение). Около 40% от децата до 7 годишна възраст и почти 90% от децата и юношите на възраст 8-16 години са имали глаболие, а приблизително 12% до 22% страдат от мигрена.За разлика от първичното, вторичното главоболие възниква като симптом на друго заболяване и изчезва при излекуване на първопричината.

Възможните причини за детско главоболие са инфекциозни болести, стрес, страх или травма на главата. Препоръчва се да наблюдавате главоболието на Вашето дете и да посетите лекар, ако симптомите продължават, влошават се или се повтарят често.

 

Болката може силно да засегне и да изтощи детето – даже повече от високата температура. Поради това болката при деца трябва да бъде лекувана, например с МИГ® за деца.

Научете повече ...

 

Предпазване от главоболие

Можете да предпазите Вашето дете от главоболие с упражнения на чист въздух, режим на хранене и сън.

Освен това можете да:

 • предложите алтернативи на гледането на телевизия и компютърните игри;
 • избягвате отключващите фактори на мигрена, като стрес, промени във времето, твърде много или липса на сън, аромати, пропускане на хранения, някои храни и други;
 • да оставите на Вашето дете достатъчно време за игра и почивка.
 

Описание на мигрената

Мигрената е пристъпно главоболие, което се появява най-вече от едната страна на главата и се повтаря периодично. Мигрената може да бъде предизвикана от различни външни влияния, като променен режим на заспиване и събуждане, стрес или определени храни.

Обикновено мигрената започва около 7-годишна възраст и нейната честота се усилва с възрастта.

 

Признаците за мигрена са:

 • детето изглежда бледо;
 • силно желание за сън;
 • гадене, повръщане;
 • придружаващи симптоми като чувствителност към
  светлина и шум;
 • аура: така наречените неврологични разстройства, които се появяват преди същинската фаза на главоболието (например замаяност, блещукане/черни петна пред очите, усещане за вкус или мирис без присъствие на външен стимул);
 • Фантазиране/Халюциниране - синдромът на Алиса в страната на чудесата – вид мигрена с интензивна визуална аура (предметите може да изглеждат по-големи или по-малки).

Мигрената винаги трябва да се диагностицира от лекар.

  
 
 
 

Лекарствени продукти без рецепта, съдържащи ибупрофен. МИГ® за деца от 5 килограма (6 месеца) до 29 килограма (9 години) и МИГ® джуниър над 10 килограма (1 година), юноши и възрастни. Преди употреба прочетете листовката. За пълна информация, моля, обърнете се към Берлин-Хеми/А. Менарини България ЕООД, бул Цариградско шосе 90, София 1784. e-mail: bcsofia@berlin-chemie.com Безплатна линия за съобщаване на нежелани лекарствени реакции: 0800 80 828 A0052/14.02.2019 BG_MFC-06/2018_08