www.mig.bg.strato70.intermundia.de
> Начало > При педиатъра
 

За какво лекарят използва шпатулата?

Шпатула

Когато лекарят иска да прегледа устата или гърлото, езикът му пречи. Затова езикът просто леко се натиска с помощта на дървена шпатула и по този начин лекарят може да изследва горната част на небцето и сливиците.

Лекарят ще те помоли да кажеш „Ааа“, защото когато направиш така, гърлото може да се види по-лесно. Сега вече лекарят може да види дали гърлото е оточно, зачервено или има секрет, което е сигнал за заболяване и вероятно е причина за болката.

 

 
 

За какво и как лекарят използва стетоскопа? ​​​​​​​

Стетоскоп

Стетоскопът (слушалката) е като удължение на ухото, което лекарят използва, за да преслуша дишането, сърдечните тонове и т.н.

За да преслуша твоето сърце например, лекарят слага слушалките на стетоскопа в ушите си, а кръглата долна част поставя на гръдния кош. Това не боли, но може да е малко студено. Краят на стетоскопа прилича на барабан. Той пренася звука през тръбата до ушите на лекаря.

Всеки необичаен шум може да бъде сигнал, че нещо не е наред и лекарят трябва да го вземе предвид. Хрипове или влажна кашлица могат да означават, че имаш секрет в белите дробове.

Съществуват и така наречените електронни стетоскопи. Те усилват звука, който лекарят чува, и  го изолират от заобикалящия шум или го изпращат до компютър. Така лекарят може по-късно отново да чуе ударите на твоето сърце.

 
 

За какво лекарят използва отоскопа?

Отоскоп

Отоскопът е медицински инструмент, който лекарят използва, за да прегледа вътрешността на ухото, ушния канал и тъпанчето. Той се състои от дръжка и глава с малка фуния. Лекарят внимателно го поставя в ухото на детето. Това изобщо не боли, но може да усетиш гъделичкане. Светлината в отоскопа служи като фенерче, така че лекарят да може да вижда по-добре.

Когато сме настинали или ни боли ухото, лекарят може да види дали тъпанчето е оточно, зачервено и дали има излив. Това са ясни симптоми за инфекция на средното ухо (среден отит).

 
 

За какво лекарят използва рефлексното чукче? ​​​​​​​

Рефлексно чукче

Това малко чукче е инструмент, който лекарят използва, за да провери дали нервната система реагира нормално. Лекарят съвсем леко почуква определена част от тялото с него. Не боли, но реакцията на тялото е доста интересна. Ако всичко е наред, мускулите реагират. Тази реакция се нарича рефлекс и показва, че нервите работят нормално, а това е много важно за движенията на тялото.

Например: За да се провери коленния рефлекс, трябва да си седнал на стол с кръстосани крака. Лекарят много леко чуква определена зона под капачката на коляното с малкото чукче и кракът автоматично подскача нагоре.

 
 

За какво използва лекарят офталмоскопа?

Офталмоскоп

Когато си настинал, може да си чувствителен към светлината. Очите те сърбят, болят или сълзят и може да се отделя секрет. За да прегледа очите, лекарят използва светлината от инструмент, подобен на фенерче. Той насочва светлината в очите и по този начин може да прегледа лигавицата, рефлекса на зениците, ирисите и клепачите. Тази светлина може да се използва и при преглед на устата и гърлото.

 
 
 
 

Лекарствени продукти без рецепта, съдържащи ибупрофен. МИГ® за деца от 5 килограма (6 месеца) до 29 килограма (9 години) и МИГ® джуниър над 10 килограма (1 година), юноши и възрастни. Преди употреба прочетете листовката. За пълна информация, моля, обърнете се към Берлин-Хеми/А. Менарини България ЕООД, бул Цариградско шосе 90, София 1784. e-mail: bcsofia@berlin-chemie.com Безплатна линия за съобщаване на нежелани лекарствени реакции: 0800 80 828 A0052/14.02.2019 BG_MFC-06/2018_08